Lifestyle

Een kijkje in de online wereld van Tik Tok en hoe maak ik het kidsproof

Je hebt tik tok al hoogstwaarschijnlijk voorbij horen komen of je bent zelf een frequente gebruiker. Voor degene die geen idee hebben waarover ik het heb, ik leg het jullie even uit. Tik Tok is een app die eerst bekend stond onder de naam musically. In de app kan de gebruiker lipsyncen op bekende fragmenten of liedjes, deze delen ze dan vervolgens met hun vrienden die de clipjes kunnen namaken of er een duet van maken. Een heel tal jaren geleden was ik ook enorm veel bezig met het maken van dit soort filmpjes. Eerst was er dubsmash vervolgens musically en nu tik tok. Dubsmash heb ik veel gebruikt, musically heel af en toe en tik tok heb ik er nu weer opgezet. Ik neem jullie mee naar de wereld van tik tok en de eventuele gevaren ervan.

Het eerste wat ik moest doen is het inloggen van mijn account, blijkbaar was mijn musically account gewoon overgeplaatst en bestonden mijn oude musicallys dus gewoon nog. Dit heeft mij een heleboel moeite bespaard. Maar was er nu ook echt iets veranderd? De lay-out was wel veranderd maar voor de rest was alles hetzelfde als bij musically.

Het eerste wat mij opviel is dat ik meldingen kreeg van mensen die mij ineens volgden waarvan ik geen idee had wie ze zijn. Persoonlijk heb ik daar geen probleem mee omdat ook op instagram er mij mensen volgen waarvan ik ze niet ken maar voor het jongere doelpubliek (die vooral op tik tok zitten) is dit wel een probleem. Tik tok is erg gericht op het “beroemd” willen worden en de nadelen daarvan beseffen de jongere mensen niet. Op tik tok is er een “voor jou” pagina, hierop komen alle clips die veel likes en reacties krijgen en die voor jou bedoelt zijn. Het doel van een heleboel clips is dus om op die pagina terecht te komen. Het doel van een heleboel mensen op tik tok is om gezien te worden en geliked te worden. Iets waar alles om draait tegenwoordig spijtig genoeg. Ik zeg niet dat de gebruikers hier iets aan kunnen doen want dit is een mentaliteit die we allemaal mee krijgen door sociale media. Ikzelf heb dit ook met momenten maar ik ben mij er wel bewust van. Binnenkort meer over dit onderwerp in een artikel!

Ik vind het wel belangrijk dat we het de jongeren niet gaan ontzeggen om deze filmpjes te maken want het is ook gewoon leuk om te maken en te bekijken. We moeten ze echter wel duidelijk maken dat echt iedereen deze filmpjes kunnen bekijken en dat dit niet altijd positief is. Ik ging dus ook even kijken naar de instellingen en tik tok heeft een heleboel instellingen om de app kidsproof te maken.

Tik tok kidsproof maken:

Als voorbeeld heb ik hier even mijn eigen tik tok account genomen. Wanneer je naar jouw account gaat zie je rechts vanboven 3 stipjes, deze brengen jou naar alle instellingen.

Dit is het scherm dat je te zien krijgt wanneer je op deze 3 puntjes drukt. Mijn oog viel direct op 2 instellingen namelijk: privacy en veiligheid en digitaal welzijn. Dit zijn dan ook de 2 belangrijkste categorieën die u als ouder of als gebruiker even moet doornemen voor het gebruik van de app.

De eerste optie bij privacy en veiligheid is de vindbaarheid. Zoals ik al eerder vermeld heb konden mensen mijn account zien zonder dat ik enig idee had wie zij waren. Dit kwam doordat ik de optie vindbaarheid niet afgevinkt heb. Wil je dat andere mensen jouw account niet kunnen vinden dan moet je dit even aanpassen. Wil je wel dat ze jouw account vinden maar niet dat ze jouw video’s direct kunnen zien dan moet je de optie privéaccount even aanduiden. Bij een privéaccount ben je wel vindbaar maar moeten mensen een verzoek sturen om jou te kunnen volgen en jouw video’s te bekijken. Dan komen we aan veiligheid, hier staat alles in verband met wie wat kan doen op jouw account. Dit moet je zelf even beslissen wat je nu juist wilt. Ik heb de optie downloaden uitstaan, zo kunnen mensen jouw video’s niet downloaden en is de kans kleiner dat ze voor eeuwig op het net blijven rond zweven.

Deze optie is ook te vinden in de app en hierdoor kan je als ouder ervoor zorgen dat jouw kinderen er niet langer dan 2 uur op zit. Ikzelf heb deze instelling niet gebruikt want ik vertrouw mezelf erop dat ik er op tijd af zal gaan 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s